Tteok guk, 떡국 [tok-kuk]
Uusi vuosi tuo mukanaan uudet tavat, ja mikä olisi parempi tapa aloittaa vuosi kuin keittämällä annos riisikakkukeittoa. Sitä syödessä aaton pikkutunneille venynyt juhlinta ja juhlaväsymys unohtuvat ja uusi vuosi alkaa onnellisesti.
4 annosta
1 tunti 30 min
Ainekset
600 g leikattua tteok-riisikakkua
300 g naudanlihan potkaa tai eturintaa
2,5 l kylmää vettä
1 kevätsipuli tai ½ purjoa
3 valkosipulinkynttä
1 rkl nuorta tai tavallista soijakastiketta
½ rkl suolaa
1 kananmuna
Marinadikastikkeen ainekset
½ tl soijakastiketta
¼ tl hienonnettua kevätsipulia
¼ tl murskattua valkosipulia
⅕ tl jauhettua mustapippuria
Ainesten esikäsittely
1 Pese liha kylmässä vedessä ja pyyhi kuivaksi talouspaperilla. Pese kevätsipuli tai purjo ja leikkaa 10 cm pätkiksi. Kuori ja pese valkosipuli. Sekoita marinadikastikkeen ainekset pienessä kulhossa.
2 Kaada kylmä vesi kattilaan ja lisää naudanliha. Keitä kovalla lämmöllä kunnes vesi kiehuu. Keitä keskilämmöllä 30 minuuttia lisää. Lisää kevätsipuli tai purjo sekä valkosipuli. Keitä vielä 20 minuuttia. Ota liemi talteen ja heitä vihannekset pois. Nyhdä lihasta ohuita 5 cm pitkiä paloja. Sekoita lihanpalat marinadikastikkeeseen. Noin 1,5 l talteen otetusta liemestä käytetään riisikakkukeiton liemenä.
3 Leikkaa kevätsipuli ohuiksi vinoviipaleiksi koristelua varten.
4 Erota kananmunan valkuainen keltuaisesta. Paista valkuainen ja leikkaa vinoneliöiksi. Paista keltuainen ja leikkaa vinoneliöiksi.
Valmistusohjeet
1 Kiehauta valmistettu lihaliemi ja lisää leikatut riisikakut. Keitä kovalla lämmöllä 3 minuuttia kunnes riisikakut ovat pehmeitä.
2 Lisää soijakastike, suola ja kevätsipuli. Keitä 2 minuuttia.
3 Kaada kauhalla sopiva määrä riisikakkukeittoa kulhoon ja asettele koristeeksi lihanpaloja sekä valkuaisesta ja keltuaisesta tehtyjä munakkaan paloja.
Vinkki
- Kasvissyöjän version saa, kun korvaa lihan siitakesienillä ja kuivatulla rakkolevällä (katso mallia reseptistä 5).