Gimbap, 김밥 [gim-bap]
Koreassa lasten suosikkieväs on ehdottomasti äidin aamulla laittama gimbap. Suomessakin voisi eväsretkelle tai koulun nyyttäreihin sipsien tai keksien sijaan kokeilla terveellisiä gimbap- rullia. Suosio on taattu.
4 annosta
1 tunti 30 min
Ainekset
6 dl riisiä
7 dl vettä
4 lehteä kuivattua gim-merilevää
160 g keittokinkkua
160 g korealaista eomuk-kalavalmistetta
90 g korealaista danmuji-retikkapikkelssiä
1 kurkku
1 porkkana
3 kananmunaa
Mausteet riisiä varten
1 rkl suolaa
2 rkl seesamiöljyä
Mausteet etikkakurkulle
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl vettä
⅛ tl suolaa
Ainesten esikäsittely
1 Valmista riisi reseptin numero 1 mukaan.
2 Lisää riisiin suola ja seesamiöljy ja sekoita huolellisesti. Jäähdytä riisi huoneen lämpöiseksi.
Valmistusohjeet
1 Leikkaa keittokinkku 20 cm pitkiksi 1 x 1 cm ohuiksi suikaleiksi.
2 Leikkaa eomuk-kalavalmistelevystä pitkiä, 1 cm ohuita siivuja. Paista siivut soijakastikkeen kanssa (1 rkl) keskilämmöllä.
3 Leikkaa retikkapikkelssi 20 cm pitkiksi 1 x 1 cm ohuiksi suikaleiksi.
4 Leikkaa kurkku 20 cm pitkiksi 1 x 1 cm ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja liota kurkkusuikaleita kastikkeessa 30 minuuttia.
5 Leikkaa porkkana pitkiksi ohuiksi suikaleiksi ja paista öljyssä 3 minuuttia. Lisää hyppysellinen suolaa.
6 Paista munakas, johon on lisätty hyppysellinen suolaa. Leikkaa munakas 1 cm levyisiksi siivuiksi.
7 Levitä pöydälle Gimbapin rullaamiseen käytettävä bambumatto. Laita maton päälle yksi lehti kuivattua gim-merilevää. Levitä ohuelti riisiä merilevän päälle ¾ lehden pituudesta.
8 Asettele riisin päälle yksi suikale kinkkua, kalavalmistetta, retikka-
pikkelssiä, porkkanaa, etikkakurkkua ja munakasta. Kääri bambumaton avulla rullalle ja leikkaa 1,5 cm levyisiä paloja
Vinkki
- Gimbap riisi ei saa olla liian vetistä, jotta levittäminen onnistuu hyvin.
- Rullaaminen on helpompaa, jos riisiä ei laita liian paksulti.
- Kinkun asemasta voi laittaa maun mukaan naudanlihasuikaleita tai purkkitonnikalaa.
- Voi myös lisätä majoneesia